Països Subdesenvolupats

Als països subdesenvolupats l'agricultura té molta importància.
és una agricultura tradicional. Al costat de les modestes propietats familiars hi ha grans plantacions, agricultura de plantació.
 

Agricultura de plantació

La plantació és una explotació agrícola situada als països subdesenvolupats.

L'agricultura de plantació es caracteritza per:

  • Ser una agricultura de mercat, destinada a l’explotació.
  • Es controla per multinacionals principalment, i es dur a terme en grans terrenys.
  • Exigeix una gran inversió de capital per comprar el terreny i explotar-lo.
  • Hi predomina la monocultura.
  • Ocupa mà d’obra abundant.
  • La productivitat és alta i s’hi apliquen tots els mitjans tècnics possibles.

Els problemes de l'agricultura de plantació són:  

  • S’exploten grans extensions de terra.
  • Molta gent es contractada amb salaris molt baixos i contractes temporals.
  • Els beneficis van a l’estranger, mentre els pagesos tenen un nivell de vida molt baix.
  • Molts pagesos es veuen obligats a deixar els seus camps per treballar a les plantacions. Com a conseqüència algunts països han d'importar aliments a la seva població.
  • Explotació és molt intensiva
  • Perilla el tancament de les plantacions, en cas de que baixin els preus.

Agricultura tradicional

Les característiques de l'agricultura tradicional són les següents:
  • L'objectiu principal és obtenir l'aliment necesari per qui el produeix, per tant és una agricultura de subsistència. Es practica en petites propietats.
  • En les propietats hi predomina la policultura. Van collint els aliments en funció del temps de maduració.
  • Les feines agrícoles es fan manualment, amb tècniques i eines de conreu primitives. Per això la productivitat és baixa.
  • Els pagesos no tenen accés als avenços tecnològics i depenen dels factors físics.
Hi ha l'agricultura itinerant, l'agricultura de la sabana i l'rrigada monsòmica.
 
ITINERANT
L'agricultura itinerant o d'artiga és el sistema de conreu més arcaic.
Es talla i després es crema la zona boscosa que es vol conrear.
Encara es practica a la zona intertropical.
Té com a finalitat la subsistència dels pagesos i la seva família. A la sabana els conreus més estesos són els cereals i a la selva els tubercles.
És extensiva i poc productiva. 
Com que es produeix molt, la fertiliat de la terra s'esgota més ràpidament i posa en perill l'existència de les poblacions que utilitzen aquesta agricultura en el futur.
 
SABANA
Es practica en països de clima tropical.
És una agricultura de subsistència, de secà, poc productiva i es caracteritza per la policultura. És una agricultura sedentària.
El terreny es divideix en parts o llenques. De seguida que plou, s'hi planta un producte diferent cada any i es deixa una llenca en guaret perquè recuperi la fertilitat. Per tant, hi ha rotació de conreus.
Es fan servir adobs naturals, i gràcies a aquests l'agricultura és mes productiva.
 
IRRIGADA MONSÒMICA

Aquest sistema és fa servir a l’est de la Xina, al sud-est asiàtic i a la costa oriental de l’Índia.

Els vents dels monsons d’estiu provoquen abundants pluges, els camps s’inunden i es converteixen en terrenys de conreu ideals per a l’arròs.

Els arrossars ocupen les valls i les planures que s’estenen al costat dels rius.

Però l’elevada densitat de població d’aquestes regions ha obligat a aprofitar al màxim les terres disponibles. Per això l’arròs també es conrea en terrasses o feixes construïdes als vessants de les muntanyes.

El paisatge agrari està constituït per una munió de parcel·les separades per dics i sèquies per regar.

Les parcel·les són de propietat individual i es conreen a mà amb un gran nombre de treballadors. S’obtenen dues o tres collites a l’any. Per tant, és una agricultura tradicional i intensiva.

Procés de conreu:

1.    Al inici de l’estació humida els pagesos preparen la terra i planten l’arròs en un planter.

2.    Durant el monsó d’estiu, les dones trasplanten l’arròs del planter a l’arrossar.

3.    Quan l’arròs és plantat, cal mantenir el nivell de l’aigua.

4.    Amb l’arribada del monsó d’hivern, l’arròs es torna de color groc indicant que ja es pot collir. Es sega a mà.