Països Subdesenvolupats
Agricultura de plantació
L'agricultura de plantació es caracteritza per:
- Ser una agricultura de mercat, destinada a l’explotació.
- Es controla per multinacionals principalment, i es dur a terme en grans terrenys.
- Exigeix una gran inversió de capital per comprar el terreny i explotar-lo.
- Hi predomina la monocultura.
- Ocupa mà d’obra abundant.
- La productivitat és alta i s’hi apliquen tots els mitjans tècnics possibles.
Els problemes de l'agricultura de plantació són:
- S’exploten grans extensions de terra.
- Molta gent es contractada amb salaris molt baixos i contractes temporals.
- Els beneficis van a l’estranger, mentre els pagesos tenen un nivell de vida molt baix.
- Molts pagesos es veuen obligats a deixar els seus camps per treballar a les plantacions. Com a conseqüència algunts països han d'importar aliments a la seva població.
- Explotació és molt intensiva
- Perilla el tancament de les plantacions, en cas de que baixin els preus.
Agricultura tradicional
- L'objectiu principal és obtenir l'aliment necesari per qui el produeix, per tant és una agricultura de subsistència. Es practica en petites propietats.
- En les propietats hi predomina la policultura. Van collint els aliments en funció del temps de maduració.
- Les feines agrícoles es fan manualment, amb tècniques i eines de conreu primitives. Per això la productivitat és baixa.
- Els pagesos no tenen accés als avenços tecnològics i depenen dels factors físics.

Aquest sistema és fa servir a l’est de la Xina, al sud-est asiàtic i a la costa oriental de l’Índia.
Els vents dels monsons d’estiu provoquen abundants pluges, els camps s’inunden i es converteixen en terrenys de conreu ideals per a l’arròs.
Els arrossars ocupen les valls i les planures que s’estenen al costat dels rius.
Però l’elevada densitat de població d’aquestes regions ha obligat a aprofitar al màxim les terres disponibles. Per això l’arròs també es conrea en terrasses o feixes construïdes als vessants de les muntanyes.
El paisatge agrari està constituït per una munió de parcel·les separades per dics i sèquies per regar.
Les parcel·les són de propietat individual i es conreen a mà amb un gran nombre de treballadors. S’obtenen dues o tres collites a l’any. Per tant, és una agricultura tradicional i intensiva.
Procés de conreu:
1. Al inici de l’estació humida els pagesos preparen la terra i planten l’arròs en un planter.
2. Durant el monsó d’estiu, les dones trasplanten l’arròs del planter a l’arrossar.
3. Quan l’arròs és plantat, cal mantenir el nivell de l’aigua.
4. Amb l’arribada del monsó d’hivern, l’arròs es torna de color groc indicant que ja es pot collir. Es sega a mà.